SPORTSKI PODOVI

Za sve vrste sportskih podova je karakteristično, da je korišćenje istih puno veća, nego kod običnih podova i zato ove vrste sportskih podova odlikuje veći stepen otpornosti na habanje, kao osobina lakog održavanja i čišćenja.

Sportski podovi treba da zadovolje brojne standarde, kada je reč o bezbednosti sportista, smanjenju rizika od povreda i visokom kvalitetu sportskih aktivnosti.

Jedan od najbitnijih je Evropski standard EN 14904 za sportske podne obloge, koji propisuje osobine koje mora da ispoštuje svaka podna obloga koja se ugrađuje u zatvoreni sportski objekat.

Ključno je pitanje, održavanje gore navedenih svojstava, te da se iste ne menjaju tokom upotrebe sportskih podova, ( na primer, kao što je slučaj sa lakiranim podnim oblogama, gde se usled upotrebe ovakvih podova, lak haba, te na ovaj način se menjaju svojstva proizvoda ) .

Apsorpcija udaraca sportskog poda

Kada igrač dodirne sportski pod, udarna sila se razlaže na dve rezultujuće sile: jednu, koju absorbuje sportski pod i drugu, koja povratno deluje na igrača. Veća apsorpcija udaraca sportskog poda povećava ugodnost igre kod igrača i smanjuje rizik od povreda.

Frikcija sportskog poda

Frikcija sportskog poda predstavlja odgovarajući odnos između previše klizavog i neklizajućeg sportskog poda. Ova karakteristika se koristi za merenje mogućnosti sportskog poda da iskontroliše klizanje igrača po površini. Za sportske podove, površinsko trenje mora biti dovoljno visoko, da spreči prerano i nekontrolisano klizanje sportista po površini, ali i dovoljno nisko, da omogući proklizavanje pri ekstremno visokoj sili, koju stvaraju igrači tokom sportskih aktivnosti.

Vertikalna deformacija sportskog poda

Vertikalna deformacija sportskog poda meri stepen vertikalnog gibanja poda tokom sportskih aktivnosti. Sportski pod treba da bude podrška stopalima igrača za vreme trčanja ili skokova. Previše meki ili tvrdi podovi mogu biti opasni po sigurnost i zdravlje igrača.

Povratak lopte na sportskom podu

Sportski pod mora absorbovati doskok, ali istovremeno mora da omogući odskok lopte, približno odskoku lopte na betonskoj podlozi. Ova karakteristika sportskog poda je naročito važna kod sportskog parketa koji se koristi za potrebe profesionalnog sporta. Grabo sportski pod se radi u debljinama od 2 do 8 mm.